Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Hemkänsla: En stilsäker dansk sekelskiftesvåning

Hemkänsla: En stilsäker dansk sekelskiftesvåning

Hemma hos. Papperskreatören Signe skapar ständigt ombonade hem att arbeta och leva i, tillsammans med sin familj. Välkommen att titta in i familjens danska sekelskiftesvåning med stilsäker hemkänsla.

Av Cecilia Grender   Foto Caroline Tengen

11-HH3-808.jpg
11-HemmaEttan-408.jpg

Den 200 kvadratmeter stora lägen-heten i det pampiga sekelskifteshuset i Hellerup, norr om Köpenhamn, har ettomfamnande lugn och är behagligt inredd i ljusa färger. Våningen ligger på andra våningen i en stor vit villa. Utanför fönstren är det grönt och i horisonten anas Öresunds blå vatten. Signe och hennes man Micael flyttade hit från en våning på Bredgade mitt i centrala Köpenhamn för tre år sedan. Dottern Cecilia och sonen Gustav hade då flyttat hemifrån.

11-HH2-906.jpg
11-HH4-909.jpg

– Vi är stadsmänniskor och skulle aldrig kunna bo på landet, men för första gången på länge längtade vi efter ett lugn som man aldrig kan få mitt i en storstad. Vad vi föll för med den här lägenheten var ljusinsläppet från flera håll och att det ligger så nära till ”byen”. Micael är dessutom uppvuxen här i Hellerup så det kändes lite som att komma hem, berättar Signe.

Signe har en kreativ ådra som hon inte bara använder i sitt jobb utan även när hon renoverar familjens hem. Hon och Michael har renoverat ett antal hem som de sedan sålt av för att flytta vidare. 

–  Jag älskar färger, särskilt alla nyanser av blått och grönt men håller grundinredningen här hemma hos oss ganska enkel. Vita väggar och tak, rena trägolv som håller över tid. Sedan kan små konstverk, kuddar och ett och annat skåp vara djärvare. Mina illustrationer och pappersblommor är mer dramatiska än mitt hem, både i färg och form. 

Signe har tecknat sedan barnsben. Kreativiteten ligger i generna. Pappa var en framstående fotograf och hennes två bröder har gått i hans fotspår. Mamma var sömmerska och hennes farföräldrar var båda konstnärer. 

Att Signe som ung halkade in på en utbildning till dekoratör var en tillfällighet. Hon hamnade helt rätt. Det blev ett forum att vidareutveckla den kreativitet som fanns inom henne. Sedan dess har mycket hänt. Hon har drivit leksaksaffär och därefter, tillsammans med sin man, ägt ett större kafé i Köpenhamn. Parallellt med arbetet har hon handarbetat, först stickning och virkning, tills dess att hon som 40-åring drabbades av gikt i fingrarna. Men inget kan stoppa Signe. 

Att börja arbeta med papper och forma de mest fantastiska blommor var en ny idé som hon hittade på Instagram. Till sin förtjusning fungerade fingrarna för detta småpilliga hantverk och nu skapar hon de mest förtjusande blommor på löpande band.

11-HH7-211.jpg
11-HH8-920.jpg

– Eftersom min lilla ateljé ligger på ett hörn och har ett takfönster blir det ett fint ljusinsläpp. Det spelar ingen roll vilken tid på året, morgon eller kväll – ljuset är alltid fantastiskt. 

Signes man Micael har många intressen. Segling, jakt och golf, som upptar mycket av hans tid. Signe däremot har aldrig varit någon sportig tjej utan sitter hellre hemma och arbetar med sina projekt eller är tillsammans med barnbarnen. 

– För mig är det viktigt att det är trivsamt hemma eftersom jag spenderar så mycket tid här. Vi byter sällan ut möbler och en del här hemma är saker som jag fyndat på loppis och auktion. Arne Jacobsen-bordet har jag haft så länge jag kan minnas. Däremot möblerar jag gärna om då och då. Som i julas, då åkte sofforna in i köket och matbordet ut i vardagsrummet, så att hela familjen skulle få gott om plats att sitta tillsammans över julhelgerna.

Trots det så är både hennes illustrationer och papperskonstverk harmoniska i sin utformning och liksom hemmet ligger det något behagligt över de sinnrika små blommorna och de sirliga illustrationerna.

11-HH9-807.jpg
Inspiration: Nyrenoverad drömvillan fick nytt liv bakom gammalt tegel

Inspiration: Nyrenoverad drömvillan fick nytt liv bakom gammalt tegel

Vårens trendigaste krukväxter - så sköter du dem för att få härlig grönska

Vårens trendigaste krukväxter - så sköter du dem för att få härlig grönska