Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Hemma hos: Rå betong, New York-stil och klassisk elegans i Köpenhamn

Hemma hos: Rå betong, New York-stil och klassisk elegans i Köpenhamn

Hemma hos. Maya och Ricki har funnit sitt drömboende i det gamla Frihamnstornet i Köpenhamn. Lägenheten badar i ljus och har havsutsikt åt två håll. Inredningen är en mix av industri, klassisk design och New York-känsla.

Text ANNA TRUELSEN   Foto JONAS LUNDBERG

 

25-Maya1-806.jpg

Det är inte svårt att förstå varför Maya och Ricki förälskade sig i miljön i Köpenhamns Nordhamn. Här är man i princip omgiven av vatten på två sidor och hela miljön andas liv och rörelse. Ändå känns det lugnt och harmoniskt.

Nordhamn har förvandlats från en industrihamn till ett bostadsområde, där varje byggnad talar sitt eget designspråk. Området genomgår en enorm förvandling och man räknar med att Nordhamn kommer att ha 40 000 invånare år 2050, spridda över 18 000 bostäder. År 2019 öppnar en tunnelbanelinje till Nordhamn som senare kommer att utökas med flera stationer.

– Entreprenörerna som har hållit i projektet att bygga om de gamla silorna här i hamnen har verkligen gjort ett snyggt jobb. De har tänkt på varje detalj, inget är lämnat åt slumpen, säger Maya.

Hon syftar på allt från kombinationen av rå
betong och den blå mosaiken i foajén – där trapphallen till betongtrappan som leder upp till de olika våningsplanen har sprejats i guld – till lägenheternas formspråk och hur det ser ut utanför huset, med snygga designlampor och träfasad i gången på nedersta plan.

 

 Maya Westander

Maya Westander

25-Maya5-622.jpg

Arkitekturen är ruffig och rå och de gamla betongbjälkarna i original ger lägenheten själ och historia.

Paret bodde tidigare i en liten lägenhet i närheten av det myllrande Nyhamn, mitt inne i centrala Köpenhamn. De älskade sin lägenhet, men var på jakt efter något större. Snart efter att de börjat se sig om efter nytt boende dök projektet Frihamstornet upp.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, vi blev helt sålda och kände att här måste vi bo. Vi fastnade för ljusinsläppet genom de stora fönstren med havsutsikt från två sidor, den höga takhöjden och de ruffa betongbjälkarna. Byggnaden hade så mycket själ. Vi skrev på kontraktet
i november 2015. Då var det en helt rå silo, där vi bara kunde förnimma rummen, säger Maya.

 

25-Maya7-840.jpg
25-Maya2-948.jpg
25-Maya6-670.jpg
25-Maya10-248.jpg

Byggnaden som lägenheten ligger i är en gammal silo och heter Frihamnstornet. Hela projektet innehåller 70 lägenheter och har en takterrass ovanpå. Maya och Ricki köpte sin lägenhet i början av projekt-starten och kunde vara med och påverka planlösningen. Köket och badrummen har de designat själva.

Maya och Ricki fastnade för den gamla silons betongkänsla och ville bevara så mycket av den som möjligt. I stället för det traditionella trägolvet valde de därför ett betonggolv. Det var inget som entreprenören bakom renoveringen ställde sig bakom, eftersom de inte kunde garantera att golvet inte skulle spricka. Paret anlitade därför en egen firma för att anlägga betonggolvet.

– Det var väldigt viktigt för oss att bevara byggnadens historia. Vi ville att man skulle kunna se att det var en gammal silo som renoverats – att det inte var ett nybygge. Vi har sett att man har målat betongbjälkarna vita i några av de andra lägenheterna. Vi övervägde faktiskt att göra det, för jag gillar egentligen inte träfärg. Men så blev det inte och i dag är vi jätteglada för den värme trä tillför till den ruffa betongen, berättar Maya.

 

25-Maya4-401.jpg
25-Maya9-7.jpg
25-Maya8-947.jpg

– Till exempel har vi inrett med ett vitt marmorbord från danska Handvärk och klassiska Sjuan-stolar -designade av Arne Jacobsen. Vi har sedan mjukat upp med tunga, långa velour-
gardiner, säger Maya.

Lägenheten är på 114 kvadratmeter, har kök och vardagsrum i öppen planlösning, två badrum, sovrum och en walk in closet. Kök och vardagsrum badar i ljus. Där kan man njuta av utsikten över vattnet och öppna upp glaspartierna mot terrassen – så att inne och ute blir ett. Maya
älskar utsikten och ljuset som ändrar sig genom hela dagen.

– Det är så speciellt, både på morgonen, när solen lyser rakt in, och om kvällen, när kvälls-
ljuset reflekteras  i vattnet och på grannhuset, den silverfärgade ”The Silo”-byggnaden. Vi stortrivs här, och älskar den öppna planlösningen. Vi uppskattar verkligen att vi kan laga mat och samtidigt umgås med våra vänner som är på besök, säger Maya.

Hemma hos

Här bor: Maya Westander, 23 år, och Ricki Olsen, 28 år.
Gör: Maya studerar -kommunikation på Aalborg universitet København.
Ricki är fotbollsspelare
hos FC Helsingör.
Var: I Nordhamn i Köpen-hamn i en lägenhet på
114 kvm. Byggnaden är en -renoverad silo.
Instagram: @ricki_olsen & @mayastoltzewestander

 

Så fixar du trenden med krispigt blått och vintervitt ombonad

Så fixar du trenden med krispigt blått och vintervitt ombonad

Inspiration: Nyrenoverad drömvillan fick nytt liv bakom gammalt tegel

Inspiration: Nyrenoverad drömvillan fick nytt liv bakom gammalt tegel