Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Fixa en köksträdgård – odla i pallkrage

Fixa en köksträdgård – odla i pallkrage

Lättskötta pallkragar är ett perfekt sätt att få trädgården, terrassen och balkongen full av härlig kryddor, grönsaker och blommor. Här får du tips om hur du ska tänka när du vill komma i gång. 

Text och Foto Nina Bergström

I pallkragarna kan du odla både kryddor, blommor, grönsaker och bärbuskar. Du kan starta riktigt tidigt med ett skydd av odlingsväv, gamla fönster eller ett plasttält.

I pallkragarna kan du odla både kryddor, blommor, grönsaker och bärbuskar. Du kan starta riktigt tidigt med ett skydd av odlingsväv, gamla fönster eller ett plasttält.

1. Rita en enkel skiss

Ska du anlägga en helt ny köksträdgård med pallkragar ska du välja en solig och plan plats i trädgården, det ska helst inte vara stora träd i närheten, rötterna kan bli jobbiga. Gör en enkel skiss över hur du tänkt dig det hela. Rita ut var kragarna eller odlingslådorna ska stå, var du vill ha perenner, kryddlandet och så vidare. Markera var gångarna ska vara och om du vill ha något annat som kompost, rosenportal, bänk att sitta på, vatten och så vidare. Antingen gör du det enkelt för dig och satsar enbart på odling. Eller så toppar du det hela med ett inramande staket, en mur eller en häck. Planterar äppelträd (på norrsidan om odlingarna) och bärbuskar, bygger ett planteringsbord och ett växthus. Din potager (dekorativ köksträdgård) kommer att bli den mysigaste platsen i trädgården.

Svartkålen kan sås inomhus 4–6 veckor innan utplantering, den kan även direktsås utomhus men då krävs det att jorden är minst 5 grader.

Svartkålen kan sås inomhus 4–6 veckor innan utplantering, den kan även direktsås utomhus men då krävs det att jorden är minst 5 grader.

2. Placera pallkragarna

När du fixat till dina pallkragar är det dags att placera ut dem. Kanske har du redan en plätt där du odlat sommarblommor och grönsaker på friland. Då kan du sätta kragen direkt på jorden och fylla på med ny jord. Ska du anlägga en helt ny odlingsyta och ställa dina pallkragar på gräsmattan, eller där det finns besvärliga ogräs, kan du bottna lådan med ett tjockt lager tidningar, markduk eller gamla trasmattor. Det hindrar gräs och ogräs från att växa in i lådan. När tidningarna förmultnat är ogräset kvävt. Om du ska ställa lådorna på ett berg eller stenläggning är det smart att lägga markduk i botten och vika upp kanterna en bit på insidan. Då håller du jorden på plats och behåller god dränering.

Krassen sås direkt från mars–april. Trivs i sol och halvskugga.

Krassen sås direkt från mars–april. Trivs i sol och halvskugga.

3. Forma och
bygg på höjden Bygger du egna odlingslådor kan du göra dem i många olika former. Köper du nya pallkragar kan du välja mellan vanliga hela eller halva pallkragar som är hälften så stora. Du får pallkragarna omonterade och kan därför forma dem till trekanter, sexhörningar, romber med mera. När du väl slagit i sprintarna i hörnen är du bunden till formen. Tänk på att du ska komma åt att sköta om odlingarna. Du kan ställa flera lådor på rad men du måste ha gångar emellan till nästa rad. Med helkragar och halvkragar kan du göra flera spännande kombinationer. Sätt en halvkrage på en hel så kan du odla växter med djupa rötter i ena änden och växter med ytliga i den andra. För potatis, jordärtskockor, morötter, bärbuskar med flera krävs två kragar på varandra, då blir jorddjupet cirka 40 centimeter. Odlar du i krage direkt på jorden räcker de ofta med en, om du inte vill ha en lite bekvämare skötselhöjd.

Jungfrulin som har vackra vita blommor är fina som snittblommor, sås direkt på växtplatsen i april–juni. Sås grunt i rader eller rundlar.

Jungfrulin som har vackra vita blommor är fina som snittblommor, sås direkt på växtplatsen i april–juni. Sås grunt i rader eller rundlar.

96-jungrfrulin-204.jpg
Skapa höstens blomsterprakt nu: Dags att sätta dahlior

Skapa höstens blomsterprakt nu: Dags att sätta dahlior

Årets pelargon 2018!

Årets pelargon 2018!