Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Tips: Så lyckas du med vårblommorna och får dem att trivas i kruka och täppa

Tips: Så lyckas du med vårblommorna och får dem att trivas i kruka och täppa

Penséer, minipenséer och violer finns i många olika färger och storlekar. De tål lite frost och är mångas vårfavorit. Här får du tipsen för att de små rara blommorna ska trivas i dina krukor och lådor.

170323_0403.jpg

Text Stina Lodén Foto Blomsterfrämjandet

Pensé betyder tanke på franska och namnet tros komma från blommans ansiktsliknande utseende. När aprilvädret blir ostadigt kan det kännas vanskligt att plantera ut de första vårblommorna. Men när det gäller penséer behöver du inte vänta tills det temperaturen garanterat går över nollan även om natten.

fxhing8wjjlvlxnkm0r1.jpg
IMG_0301.jpg

Blir det riktigt kallt kan penséerna sloka och se lite hängiga ut men så fort temperaturen stiger över nollan sträcker de upp sig och fortsätter att sprida vårkänslor omkring sig. Det finns många olika sorter att välja mellan, allt från den vanliga klassiska penséen till minipenséer och brokvioler.

t8m6so7c0zps6tqlux1y.jpg

Sätter man ihop flera av samma sort och färg blir det en härlig mix. Att samplantera penséerna med andra växter som exempelvis vårblommande lökar, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, murgröna eller prydnadsgräs blir också fint.

Foto Blomsterfrämjandet/Minna Merscke Schmidt

Foto Blomsterfrämjandet/Minna Merscke Schmidt

Penséerna trivs i sol och halvskugga. Plocka bort vissna blommor efterhand så kommer det lättare fram nya blommor. Tänk på att göra hål i botten på krukan om den står utomhus så att regnvattnet kan rinna av.

5 tips för att lyckas med penséer:

1. Köp kraftiga låga plantor så får du en pensé som lättare växer sig tät och tjock

2. Plocka bort vissna blommor så kommer det snabbt nya.

3. Plantera i bra jord.

4. Se till att det finns hål i krukan så regnvattnet kan rinna av.

5. Planterar du penséerna på friland, så välj inte samma plats som förra året. Det kan finnas svampsjukdomar kvar i jorden.

pensé_Minna-0297.jpg
Trendigt: Kork och rotting håller stilen i sommar också

Trendigt: Kork och rotting håller stilen i sommar också

Det här behöver du göra i trädgården i april

Det här behöver du göra i trädgården i april