Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Tips: Så lyckas du med årets tomatplantor

Tips: Så lyckas du med årets tomatplantor

Tomater är tacksamma att odla och utbudet är fantastiskt. Här är fem odlingstips för fönsterbräda, balkong och växthus.

Av: Tobias Christoffersson

Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin

Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin

1. Rätt sort på rätt plats

I fönsterbrädan eller på en mindre balkong är dvärgbusktomater eller ampeltomater de bästa sorterna: de växer tätt och klarar sig i mindre krukor. På lite större balkong, i uterum, växthus eller trädgård kan du också odla cocktailtomater (frukterna är små men plantorna kan bli stora!), busktomater och högväxande tomater.

2. Förodla

Du kan förstås köpa färdiga plantor, men att driva upp egna från frön och verkligen se nytt liv gro är något alldeles speciellt. Sätt fröna i såjord, ställ i soligt fönster inomhus, gärna med ett varmt element under. Håll jorden fuktig! Svart jord är lagom fuktig, brun jord är för torr. Plantera om i planteringsjord. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Foto: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

3. Var noga med vattningen

Tomatplantor är törstiga! Vattna genom krukan ordentligt med ljummet vatten varannan eller var tredje dag. Spruckna frukter beror oftast på för lite vatten.

4. Pollinera

Jodå, tomatplantorna bildar frukter på egen hand – men varför inte hjälpa naturen på traven och få en rikare skörd? Ta en mjuk pensel (en sminkpensel är perfekt) eller tops och flytta pollen mellan blommorna, planta för planta.

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granfelt

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granfelt

5. Tjuvnyp där det behövs

Att ”tjuva” är att nypa bort nya skott som kommer fram i grenvecken, ett sätt att få färre grenar med rikare fruktklasar. Högväxande tomater och cocktailtomater ska tjuvas, övriga i regel inte. Fönsterodlar du kan det vara en god idé att tjuva alla sorter för utrymmets skull.

Steg för steg: Putsa fönster som proffsen

Steg för steg: Putsa fönster som proffsen

Bygg ditt eget växthus och förläng sommaren

Bygg ditt eget växthus och förläng sommaren