Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Experten tipsar: Nya supertomaten är här!

Experten tipsar: Nya supertomaten är här!

Jessica Frejs mission är att sprida matglädje och kärlek till maten. Hon vill att alla ska lyckas och att det ska vara enkelt att laga mat så att också vardagsmaten blir en källa till glädje. En av Jessicas favoriter i vår är duoplantan TomTato.

Av: Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Den är speciell på så sätt att det är en tomatplanta vars rotsystem bildar potatis. Under sommaren bjuder duoplantan på mängder av goda körsbärstomater och när den sedan vissnar ner för säsongen väntar en potatisskörd. Det är möjligt tack vare att både tomat och potatis tillhör växtfamiljen Solanaceae. Tomatskottet är ympat på en potatisplanta.

-TomTato är en helt genial grej och en fantastiskt rolig innovation! Tänk att två av mina favoritväxter samsas i en och samma planta! Ett klockrent val, speciellt för den som har ont om plats, säger Jessica. 
Foto: Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet

Jessica är inte mycket för att odla om det inte ger stor utdelning smakmässigt. Egna kryddor tycker hon är en självklarhet, eftersom de smakar så mycket mer än köpta. Även tomater som utgör basen i många av hennes rätter tycker hon är värda att odla själv eftersom smakskillanden är så stor. Potatis, som är en av Jessicas egna favoriter och något som hon själv äter flera gånger i veckan brukar hon däremot köpa hos sin lokala handlare, så när det gäller TomTato-plantan blir potatisskörden en välkommen bonus.

Jessica tipsar

  • Är det många tomater som mognar samtidigt är ett tips att ugnsrosta dem. Genom att långsamt rosta dem i ugnen koncentreras smakerna och den femte grundsmaken, umami framträder bättre.
  • Grunden för att lyckas med potatis är att tillföra salt i vattnet när du kokar den!
Foto: Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet

Så lyckas du med din duoplanta

  • Välj den största krukan du har, gärna 40 liter. Plantera så att ympen kommer minst 3 cm under jordnivå, gärna djupare, eftersom potatis är ljuskänsligt. Sätt ner en pinne som stöd för tomatplantan.
  • De flesta tomatsorter behöver tjuvas, vilket betyder att småskott som växter ut från bladfästen längs med stjälken ska nypas bort. Detta görs för att inte onödig energi ska gå till bladproduktion och för att tomaterna ska få tillräckligt med ljus för att mogna fram. Det finns också busk- och ampeltomater, och de behöver inte tjuvas. 
  • Tomater vill ha rikligt med både vatten och näring för att utvecklas optimalt. Tillför långtidsverkande näring i jorden eller vattna regelbundet med svag näringslösning.
  • Låt plantan vissna ner efter den sista tomatskörden. Sedan är det dags att skörda dina potatisar.
10 doftande favoriter för trädgården

10 doftande favoriter för trädgården

Shoppingtips: Så skapar du ditt nya vardagsrum utomhus

Shoppingtips: Så skapar du ditt nya vardagsrum utomhus