Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Steg för steg: Putsa fönster som proffsen

Steg för steg: Putsa fönster som proffsen

Tidningspapper och fönsterputs duger inte när proffsen putsar fönster. Vi har samlat några av de vanligaste proffsråden – som fungerar! Gör så här steg för steg:

Av: Stina Lodén

Foto: TT

Foto: TT

1. Använd diskmedel eller fönstersåpa och varmt vatten. Diskmedel fungerar utmärkt, men det innehåller olja för att inte torka ut händerna på diskaren och denna kan lägga sig som en hinna på rutan.

2. Börja med att tvätta rent runt fönstret, så att du inte drar in smuts på rutan. Tvätta fönstret med en mikroduk eller en så kallad påläggare: ett redskap som till formen påminner om en fönsterskrapa men som är klädd med ett överdrag av mikrofiber. Gnugga bort fläckar och gå över hela rutan.

Foto: TT

Foto: TT

3. Skrapa sedan bort vattnet. Skrapan ska vara blöt, och bladet helt. Annars kan det bli ränder. Dra skrapan diagonalt uppifrån och ner. Håll en svamp eller påläggaren under fönstret så att det inte droppar när du är inomhus.

4. Torka bort eventuellt överflödigt vatten i kanterna på rutan med en bomullstrasa när den torkat. Gnugga inte rutan med trasa eller något annat efter att du dragit med skrapan. Har du missat en fläck – gnugga inte på det torra fönstret utan börja om från början.

5. Allt du behöver i vattnet är i regel diskmedel eller såpa. Med några undantag: är fönstret mycket smutsigt kan du tillsätta några droppar ammoniak. Och putsar du fönster i minusgrader går detta bra med en skvätt T-röd i vattnet. Det går utmärkt att putsa fönster i solsken, möjligen får du vara lite snabbare bara, då vattnet torkar undan fortare.

Trendigt: Välj inredning i organiska material

Trendigt: Välj inredning i organiska material

Tips: Så lyckas du med årets tomatplantor

Tips: Så lyckas du med årets tomatplantor