Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Hemma hos: Följ med till en renoverad skånelänga där gammalt möter nytt

Hemma hos: Följ med till en renoverad skånelänga där gammalt möter nytt

Christin och Mattias har med stor beslutsamhet och uppfinningsrikedom förvandlat den gamla Skånelängan till ett härligt ljust hem där gammalt möter nytt på ett harmoniskt vis. Och huset har vuxit till dubbel storlek i deras vård.

Text ANNA TRUELSEN   Foto CARINA OLANDER

75-14-hemmahos-skane-29.jpg

Christins och Mattias hus är hem­trevligt inrett med ljus grund, där de många fönstren medför att rummen badar i ljus. Att måla väggarna vita var ett smart drag då väggarna förstärker den ljusa, skira känslan och gör sig fint ihop med de rustika takbjälkarna. Inredningen bjuder däremot på lite mer färg i form av textilier med olika strukturer, mönster och färger som skapar en personlig känsla.

75-14-hemmahos-skane-502.jpg

– Vi har byggt eller renoverat de flesta av möblerna i vårt hus, bara ett fåtal av sakerna är nyinköpta. Stilen är en blandning av nytt, gammalt och hemmagjort i olika material som betong, kopparrör, gamla brädor och fårskinn. Det ger kontraster mellan tufft och sött, grovt och fint, ljust och mörkt och lite industriell känsla. 

29-HDSYDOmslag-44.jpg


– Vi försöker tänka på motpoler när vi inreder, och tycker att det är häftigt med kontraster som till exempel en elefantkudde från Svensk tenn i en sliten Chesterfieldsoffa eller rost mot en slät yta. Inredningen blir väldigt levande och personlig då, säger Christin. Paret hittade den gamla Skånelängan 2008 och blev handlöst förälskade.

75-14-hemma-Billebera-292.jpg

De såg husets potential, men parets vänner skakade på huvudet och tyckte de var mer eller mindre galna som köpte huset som i deras ögon var ett råttbo.

75-14-hemmahos-skane-228.jpg

– Vi hade renoveringsplanen klar från första stund. Så fort vi hade tillträde till huset grävde vi ut den gamla torparegrunden, och gjöt en platta i huset. För att få bättre ljusinsläpp och för att återställa huset till hur det såg ut när det byggdes så bytte vi ut alla fönster och placerade dem så att ljuset skulle kunna flöda genom rummen. Ett par år senare, sommaren 2015, påbörjade vi projektet att i två års tid bygga ut huset så att det blev dubbelt så långt. Däremellan har vi även byggt garage med förråd och växthus, hönshus och anlagt trädgård. Vi har gjort det mesta av renoveringen själva.  Mattias har en bakgrund som hantverkare och har tillsammans med sin pappa fixat det mesta i huset, men vi har tagit in experthjälp till putsning och takläggning, säger Christin.

75-14-hemmahos-skane-584.jpg

I dag är det ingen i Christins och Mattias bekantskapskrets som skakar på huvudet över parets tilltag. Tvärtom, alla tycker att de har gjort underverk med den gamla Skånelängan. Huset är 18 meter långt och har öppen planlösning där kök, matrum, sovrum och veranda går i ett. Plan­lösningen är öppen men har ändå rumskänsla.

75-14-hemmahos-skane-699.jpg

– Vår tanke med huset var att vi ville behålla Skåne­längans lantliga karaktär fast uppdatera den, men vårt uttryck har vuxit fram efterhand. Vi har en filosofi om att hålla boendet enkelt och prisvärt men med en unik stil. Man blir duktig på att leta på Blocket och att se möjligheter och vi gillar att ha bygg- och inredningsprojekt. Det ger utlopp för så mycket kreativitet och energi, och vi är ett bra team, men det känns lite tomt nu när allt är mer eller mindre färdigt, säger
Christin.

75-14-shopping_bild-497.jpg

Med facit i hand så har Christin och Mattias verkligen uppnått sina mål, de har fått ett hem som andas forna tider men bjuder på en spännande design. Kök, vardagsrum, klädgarderob och badrum har fått ett snyggt och slitstarkt
betonggolv som är en fin kontrast till trä­bjälkarna i taket. Något mer som ger huset det där lilla extra är att det är öppet till nock i vardagsrummet. Där finns även en synlig vägg med tegel som tidigare var en yttervägg. På övervåningen finns det räcken i metall som gör att ljuset kan vandra mellan de två våningsplanen. Står man i den södra halvan av huset och
tittar från gavel till gavel så är det näst intill omöjligt att säga vilken del av huset som är
gammalt eller nytt. Bjälkarna i den nya delen är inköpta via en annons på Blocket och kommer från en gammal lada som revs. Bjälkarna har sedan modifierats för att passa på alla sätt. Mattias har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att få den nya delen att smälta ihop med den äldre huskroppen.

– Vi älskar vårt hem och trivs så bra här. Vi har använt oss av äkta material, hållbar design och fina färger. Om vi kan skapa och inreda så att vi inte vill göra om – då känner vi att vi lyckats. Hemmet för oss ska vara en lugn plats att hämta kraft på. Problemet uppstår när vi hittar eller bygger nya fina möbler, till slut blir det ju fullt liksom. Vi skulle behöva ett större hus nu, säger Christin och skrattar glatt. 

FAKTA
Här bor: Christin, 36, Mattias, 41, samt cirka 50 djur fördelat på katter, undulater, kaniner, höns, vaktlar och ankor.
Gör: Christin är miljöjurist och Mattias arbetar som brandman.
Var: I Billeberga, en mil öster om Landskrona i Skåne i en skånelänga på 150 kvm, ombyggd 2015–2017.
Instagram: @arupsvagen64

Shoppingtips: Så skapar du ditt nya vardagsrum utomhus

Shoppingtips: Så skapar du ditt nya vardagsrum utomhus

Tips: Fixa sommarens nya stil i ditt uterum

Tips: Fixa sommarens nya stil i ditt uterum