Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Det här behöver du göra i trädgården i april

Det här behöver du göra i trädgården i april

Trädgården börjar vakna till liv. Nu är det dags att räfsa i rabatter och gräsmatta, men även dela perenner och kanske till och med plantera något nytt. Ogräset behöver också en första tuktning. 

Text: Stina Lodén Foto sxc istock

sdlsz4cc3f4-nh.jpg

Nu börjar en lurig period i trädgården då vädret spelar oss spratt med snabba växlingar mellan vinter och vår, gärna på en och samma förmiddag. Inga aprilskämt i världen kan dock hindra oss från att njuta av längre dagar med händerna i jorden. Här är några bra saker att prioritera mellan blötsnöfall och hagelskurar. 

3-iStock-170215857.jpg

Röj och räfsa. Ta bort allt visset på perennerna och räfsa rabatten så att så att alla nya skott får komma upp i ljuset. 

 

sdlsyb5882a-nh.jpg

Klipp. Ta fram sekatören, klipp ner lavendeln, beskär rosorna och klipp ner stora prydnadsgräs så att de nya skotten får en chans att växa till sig. 

Rensa. Så fort perennerna sticker upp i rabatten är det dags att börja rensa ogräs. Ju tidigare på säsongen du börjar rensa, desto enklare blir det att hålla rent sen. Förhoppningsvis minns du vad du planterat förra året, annars får du vara extra försiktig så att du inte går får hårt fram i rensningen. 

Gräset. Har gräsmattan torkat upp ordentligt är det dags att räfsa bort löv och kvistar. Men var försiktig så att du inte river upp själva gräsmattan. Har mattan börjat växa till sig – ge den lite gödsel. 

 

1-376236_27378746 kopia.jpg

Gödsla. Unga träd och buskar kan behöva lite tillskott nu. Det går bra med kogödsel, kompost eller något ekologiskt gödsel.

Sniglarna. Vi längtar till sommaren men har du minnen av ovälkomna gäster från förra sommaren är det dags att börja fundera över hur du motar mördarsniglarna i grind i år. Börja i tid så är chansen större att du vinner över dem. 

2-370062_92825978 kopia.jpg

Plantera. Framåt april kan du oftast börja plantera nya växter. Använd planteringsjord och blanda upp med den befintliga. Se till att plantan är genomvattnad när den sätts i jorden och vattna sedan ordentligt då och då tills plantan etablerat sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips: Så lyckas du med vårblommorna och får dem att trivas i kruka och täppa

Tips: Så lyckas du med vårblommorna och får dem att trivas i kruka och täppa

HEMMA HOS: Äkta countrystil och skaparglädje i Görslöv

HEMMA HOS: Äkta countrystil och skaparglädje i Görslöv