Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

HEMMA HOS: Äkta countrystil och skaparglädje i Görslöv

HEMMA HOS: Äkta countrystil och skaparglädje i Görslöv

 Annica Liljeblads amerikanska veranda skulle kunna ligga utmed en landsväg i Texas, men den ligger faktiskt strax utanför Malmö. Här bor och verkar möbelsnickaren Annica som älskar att återbruka.

Text Catarina Schlager   Foto Eva-Lisa Svensson

75-07_ah_dromhem1-739 kopia.jpg

För tre år sedan tog Annica sitt pick och pack och flyttade ut på landet för att bli sambo med Peter. Några år tidigare hade Peter köpt den gamla mekaniska verkstaden från sextio­talet och börjat förvandla den. Här fanns plats för att bo, ha egen verksamhet och att hålla på med en skrymmande hobby. Peter älskar nämligen att meka med gamla amerikanska bilar. Nu växer ett spännande hem fram, något som Annica verkligen sätter sin prägel på.

75-07_ah_dromhem1-220.jpg

Hennes sköna countrystil och skaparglädje gör hemmet ombonat och välkomnande. Annica gillar att återskapa av gammalt och är alltid på jakt efter sådant som andra kanske skulle ha slängt. Hon samlar, bygger om och fixar till.

75-07_ah_dromhem1-642.jpg

Av gammalt blir det nytt och många gånger är det återbruk till något oväntat. I en inredning kan just de här udda prylarna eller möblerna bli det som drar blicken till sig.

75-07_ah_dromhem1-361.jpg

– Jag älskar stilkrockar som kan ge det där oväntade. Det gäller bara att våga lägga till det i inredningen, säger Annica. Annicas butik är full med omgjorda möbler och lampor som väntar på nya hem, men även i den privata delen av huset finns mycket som är egenproducerat. Ibland får en möbel stå på vänt, för det kan ta tid att bestämma vilken färgton den ska gå i och vad den kanske ska kombineras med.

75-07_ah_dromhem1-456.jpg

Huset är uppbyggt av material som fått en ny användning. När det byggdes på 1960-talet användes återvunnet tegel från det rivna husarregementet vid Kronprinsen i Malmö.

75-07_ah_dromhem1-937.jpg

För två år sedan anlades butiken med den amerikanska verandan mot landsvägen. Ett önskemål var att den skulle byggas av så mycket återbruksmaterial som möjligt. Så Annica och Peter hittade bland annat stabila stockar från gamla lador som revs i grannskapet, och ett rostigt plåttak som legat på ett stall.

75-07_ah_dromhem1-572.jpg

– Rust is my glitter, brukar jag säga och rost passar in i den här countrystilen, förklarar Annica. Nästa steg är att fasaden av den delen av huset ska kläs med trä för att få ytterligare countrykänsla. Den ombonade countrystilen är både romantisk och ruffigt jordnära. Här kan spets kombineras med rost och slitna träslag.

75-07_ah_dromhem1-656.jpg

Metaller får gärna ha avflagnad färg och börjat rosta. Träplankor ska se vindpinade och väderbitna ut. Möblerna ska kännas gedigna och väl använda. – Jag vill att mina möbler ska se slitna ut på ett charmigt sätt. Slitna hörn ger nämligen ett mindre kantigt uttryck och möbeln känns mjukare, menar Annica och låter handen glida över hörnan på den gamla dörren som hon har gjort om till sänggavel.

Turkos är en favoritfärg, som gärna återkommer i en dovare ton i många av hennes omgjorda möbler. Men turkos får gärna blandas med andra sotiga pasteller i rosa, grönt och naturfärger. Omgjort, gammalt och nytt samsas i inredningen. Paret gör gärna inköpsresor till USA där Annicas pappa är bosatt. När Annica var tolv flyttade pappan till Lubbuck i Texas, och det är på resorna till honom som hon inspirerats till att bygga sin egen amerikanska veranda utanför butiken. På bilturer genom den amerikanska landsbygden föds nya skaparidéer och spännande prylar köps med hem.

75-07_ah_dromhem1-493.jpg

I somras kom en container hem till dem lastad med bland annat gamla westernsadlar, billyktor, registreringsskyltar, cowboyboots och ännu en bil, en så kallad amerikanare. – Vi har hittat en guldgruva i lilla staden Franklin i Tennessee. Där finns flera enormt stora antikvitets­affärer med liknande innehåll som i min lilla butik. Det är återbrukat blandat med loppis- och vintageprylar.

Där kan vi gå runt i timmar och samla på oss fina och användbara prylar, säger Annica. En annan favoritplats är French Quarters i New Orleans. Här inspirerar den vackra arkitekturen, musiken flödar och stämningen är varm. Annicas och Peters vardagsrum är öppet och välkomnande. Det finns plats att mysa i någon av Howardsofforna eller att ta plats runt det stora matbordet. Köket är integrerat i ena hörnan av den öppna planlösningen. Utanför sträcker sig två stora verandor. Den som vetter mot norr är inte så bred eftersom tomten bara sträcker sig någon meter längre ut. Marken bredvid är en hage där grannens häst går ute året runt. Det är rogivande att se den beta, den kommer gärna förbi för att bli bjuden på något gott.

Hemma hos

Här bor: Annica och Peter, samt barnen Zachi, 17, Cayenne, 12, Tobias, 22, och Robin, 23.

Gör: Annica är möbel­snickare och driver butiken och verkstaden Cosy home by May.

Var: I en ombyggd verkstadslokal från 1960-talet vid landsvägen mot Görslöv, strax utanför Malmö.

Instagram: 
@cosyhomebymay

Det här behöver du göra i trädgården i april

Det här behöver du göra i trädgården i april

Fixa stilen: Inred med punkig elegans

Fixa stilen: Inred med punkig elegans