Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

5 måsten för att lyckas med dina citrusträd

5 måsten för att lyckas med dina citrusträd

Vem vill inte ha en skön medelhavskänsla med krukor fyllda av citroner, lime och apelsiner på terrassen? Här kommer tips och skötselråd för att du ska lyckas med dina citrusträd.

Av: Susann Larsson

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Det finns flera olika sorters citrusträd, vanligast och kanske också lättast är citron och kumquat. Citronträden sätter i sin naturliga miljö frukt året om vilket gör att de kan bära frukt och blomma samtidigt. Frukterna sitter kvar länge och mognar sakta fram under ett års tid.

Citrusträd vill ha mycket sol och värme och trivs under sommarhalvåret bäst utomhus i solen. På våra breddgrader kan det vara lite knepigt att få citrusväxterna att överleva vintern, men det är inte omöjligt. Framförallt handlar det om rätt mängd ljus, temperatur och vatten.

1. Placering och temperatur
ör bästa blomning och fruktsättning bör citrusplantan placeras utomhus, på en varm och vindskyddad plats, från början av juni till slutet av september. Vid mycket regn eller låga temperaturer bör citrusen tas in. Under vintern trivs trädet bäst om det får stå svalt och ljust som i ett växthus, drivhus eller orangeri. Ett uterum eller inomhus kan också fungera. Lagom övervintringstemperatur är 5-15 grader.

2. Tillför näring
Gödsla med citrusnäring varannan vecka under sommarhalvåret. Ingen gödsling under vinterhalvåret. Jorden bör ha ett lågt pH-värde för att växten ska kunna ta upp rätt mängd järn. Använd specialanpassad citrusjord. Trädet bör planteras om vartannat år, äldre växter något mer sällan.

3. Pollinering
Står trädet inomhus eller i ett växthus året runt kan det behöva hjälp med pollineringen för att det ska bli någon frukt. För en mjuk pensel över ståndarna och stryk sedan av på nästa blommas pistill.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Krukan ut
När nattemperaturen är över 10 grader och dagstemperaturen runt 20, då är det dags att ställa ut krukan på balkongen eller uteplatsen. Börja med att sätta den i skugga eller halvskugga, det kan vara bra att täcka den med en tunn fiberduk för att skydda den mot den starka solen. Efter en tid kan den stå helt i solen.

5. Krukan in
Innan frosten kommer på hösten måste krukan ställas in. Rengör den från eventuella skadedjur och klipp bort risiga grenar.

Vad hände?
Skulle trädet torka ut för mycket kommer det att tappa sina blad nästa gång du vattnar. Ser det illa ut kan du beskära de torra grenarna en aning, men ge det en chans, låt det stå ett tag. Har du tur kanske det hämtar sig och bildar nya blad.

Tips: Snabbstäda med bakpulver och citron

Tips: Snabbstäda med bakpulver och citron

Så planterar du din klematis för maxat resultat

Så planterar du din klematis för maxat resultat