Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Checklista för dig med stugdrömmar

Checklista för dig med stugdrömmar

Många som är på jakt efter en sommarstuga söker ett enklare liv med gammaldags charm. Vi ställer inte samma krav på vårt sommarboende som på åretruntboendet och det är lätt att falla för ett risigt gammalt torp. Här bjuder vi på en checklista för tillnyktring för alla stugdrömmare.

Av: Stina Lodén Foto: Sofi Sykfont

fNiu6TYPXXM0MJIzC0wHhqs124s.jpg

1. Budget
Räkna ut månadskostnaden inklusive allt, och lägg in den i din hushållsbudget. Vad är du beredd att eventuellt offra för stuglivet? Utlandsresor? Nytt kök i villan? Redan här bestämmer du dig kanske för att låta stugdrömmen förbli en dröm.

2. Renoveringsbehov
En stuga är liten och renoveringar tar mindre tid och kostar mindre än i en stor villa. Men de ska ändå göras. Kanske vill du inte ägna hela semestern åt att riva ner tapeter och lägga tak. Rannsaka dig själv: hur sannolikt är det att du förvandlas till Ernst Kirchsteiger bara för att du köper ett sommartorp? Besiktiga stugan och var särskilt noggrann med att kontrollera el och vatten.

Sofi Sykfont UBfybyTWSrFmfMdutPwNPAIaQ6E.jpg

3. Läge
Hur bra tror du egentligen att det passar dig att sitta ensam i skogen flera veckor varje sommar? I regnet? En vecka i en hyrd stuga är kanske fullt tillräckligt för dig. Och hur långt är du beredd att ta dig för att kunna utnyttja stugan? Max en timme med bil, säger många som vill kunna nyttja stugan på helger, och även kunna åka dit för att kontrollera omkullblåsta träd efter höststormen eller snabbt släppa in en hantverkare.

4. Vinterbonat
Tänker du dig ett stugliv med kulna höstkvällar och strålande vintersol? Försäkra dig då om att stugan har isolering, uppvärmning och tillgång till vatten och sophämtning året runt. Det är inte självklart i alla sommarbostäder.

Sofi Sykfont OVcGvmqj7y8CvNHe9rJ9cESpmOQ.jpg

5. Byggplaner
Du har hittat en stuga till ett fantastiskt pris med ett vackert läge och tror nästan att det är för bra för att vara sant. Det kan det vara. Kontrollera om det finns några byggplaner för skogspartiet eller ängen bredvid. Det kan vara förtätning med år av byggarbetsplats runt knuten på gång.

6. Ägandeform
I Sverige finns många stugområden och stugföreningar som äger mark tillsammans. Det finns flera olika upplåtelseformer för stugägande; var uppmärksam på ord som tomträtt och arrende. Om stugan inte är friköpt kommer du att få svårt att pantsätta den inför köpet, och även att belåna den inför eventuella kommande kostsamma renoveringar.

Hemma hos: 60-tals villan i Falsterbo med trädäck som vardagsrum

Hemma hos: 60-tals villan i Falsterbo med trädäck som vardagsrum

Shoppingtips: Så kan du enkelt skapa en somrig och lantlig look i ditt hem

Shoppingtips: Så kan du enkelt skapa en somrig och lantlig look i ditt hem