Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Hemma Hos: Möt trädgårdsdesignern som fokuserar på bladen

Hemma Hos: Möt trädgårdsdesignern som fokuserar på bladen

Trädgårdsdesignern Maria Dremo Sundström är ingen blomnörd, utan helhet och struktur är överordnat växtligheten i hennes trädgård. 

– Jag gillar kontraster som ändå bidrar till en harmoni, säger hon.


Av: Pernilla Fredholm   Foto: Maria Dremo Sundström

88-HdHemma5-504.jpg

Bland det vackraste med våren hemma hos Maria Dremo Sundström är nog den vita blomningen av narcisser och kaukasisk förgätmigej.

– Det riktigt lyser, särskilt mot kvällskvisten när ljuset börjar försvinna. De lila tulpanerna ’Queen of Night’ är också maffiga mot allt det vita, säger Maria.

Som en luftig vit sky står också körsbärsträdets blommande krona ovanför den runda sittplatsen. Här kan man sitta och lyssna på koltrasten och bara njuta av vårens prakt.

88-HdHemma2-432.jpg

Familjen Sundström bor på den skånska slätten utanför Lund i ett 1970-talsområde med klassiska typhus i tegel. När de hittade huset 2002 föll de för det ogenerade läget utan insyn från något håll, med naturen precis inpå knuten. Men trädgården var inte jätterolig. Den bestod mestadels av gräsmatta, några träd, blandad häck och en uteplats. Först byttes uteplatsen mot ett trädäck, sedan planterades två bokhäckar framför däcket. Resten satte sig Maria och ritade upp.

88-HdHemma1-205.jpg

– Jag visste redan då att jag ville ha en tydlig struktur, skönhet året runt och en lättskött trädgård. Man skulle kunna se den från olika håll, men inte avslöja allt utan locka till upptäcktsfärd. Det har underlättat mycket att ha en plan att arbeta efter. Då kan man göra saker efter hand i trygg förvissning om att allt hänger ihop, säger Maria.

Den stora gräsytan fick stryka på foten och blev till en rundel i trädgårdens mitt. Utifrån den byggdes resten upp. Längst ner i vänstra hörnet finns ett stort körsbärsträd.

88-HDSYDETTA13maj-463.jpg

– Vår altan vid huset ligger i rakt söderläge. Det är jätteskönt på våren, men på sommaren blir det många gånger alldeles för varmt. Vi behövde en plats i skugga, och där det fläktade lite. Vad är mysigare än trädskugga? Platsen under körsbärsträdet blev perfekt!

För att ta upp formen på gräsmattan bestämde familjen att platsen skulle vara rund. Med tanke på alla körsbär som trillar ner var det också viktigt att under-laget skulle gå att sopa. Därmed var singel uteslutet. Nästa begränsning var körsbärsträdets rötter, som Maria är rädd om. Att gräva var därför inte aktuellt. Ett upphöjt trädäck, omgivet av växtlighet, blev lösningen. Därefter planterades växter där både blad och blomning går i vitt för att lysa upp i skuggan. Studsmattan skulle också få en plats, inramad av en bokhäck så att den inte blev så iögonfallande.

88-HdHemma4-249.jpg

– Redan då planerade jag för att studsmattan skulle kunna ersättas av ett växthus på samma plats när barnen blev äldre.

Siktlinjer fanns också med i Marias huvud när hon planerade. Var man än sitter ska det finnas något fint att vila ögonen på, även längre bort. Växter är självfallet stommen i trädgården, men Maria säger att hon varken är blomningsfixerad eller någon samlare. Bladverk är viktigare än blommor, och viktigast av allt är struktur och harmoni.

88-HdHemma6-356.jpg

– Jag har nog valt ganska vanliga växter, växter som trivs. Men jag tycker ju mycket om kontraster och olika kombinationer. Det ska vara både spännande för sinnet och lugnt för ögat, vilket också är något jag tänker på när jag jobbar med att rita trädgårdar åt andra.

Ett exempel är den strikta thujahäcken längst bort i trädgården, ut mot gatan. Framför den står rufsiga bambubuskar som motvikt. Ett annat är formklippta buxbomsklot mot yviga perenner. Maria vill också att trädgården ska vara vacker året om och väljer vintergröna växter som buxbom, idegran, tuja, skuggröna, vintergröna, japansk starr och klätterbenved.

88-HdHemma3-939.jpg

– Men även vissna perenner som kärleksört, solhatt och lavendel är vackra på vintern, liksom olika grässorter. Många är så fixerade vid blomningen på sommaren och glömmer de andra årstiderna – man kan njuta av trädgården året om! Tänk bara så fint det är med julrosorna som blommar i snön, eller kopparlönnens fantastiska stam på vintern!

Tack vare de stora glaspartierna i vardagsrummet blir trädgården den finaste tavlan i hemmet.

– Det är en härlig och fri känsla att kunna sitta i soffan och på första parkett se naturens skiftningar och fåglarnas liv!

88-HDHemmaETTANY-233.jpg

FAKTA

Här bor: Maria Dremo Sundström med maken Henrik Sundström och barnen Nils och Ylva.
Gör: Maria arbetar som trädgårdsdesigner och bloggar på almbacken.se. Henrik är ingenjör.
Var: I ett typhus från 1973 i Södra Sandby utanför Lund, tillbyggt 2005.
Instagram: @mariapaalmbacken

Fixa Stilen: Få det lantligt och vackert rosa hemma

Fixa Stilen: Få det lantligt och vackert rosa hemma

Lär dig göra de bästa fynden på sommarens loppisar

Lär dig göra de bästa fynden på sommarens loppisar