Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Lär dig göra de bästa fynden på sommarens loppisar

Lär dig göra de bästa fynden på sommarens loppisar

Trendigt eller personligt - vad söker du på sommarens loppmarknader? Oavsett vilket ökar chanserna för de riktiga fynden om du kommer förberedd, med en plan.

Av: Stina Lodén

Foto: Sven-Erik Svensson

Foto: Sven-Erik Svensson

Vem har inte släpat hem saker från loppmarknader som sedan aldrig kommit till användning? Som såg alldeles förtjusande ut på plats, men som bara känns konstiga när de väl kommit hem? Vad ska man egentligen gräddkannor till? Eller en antik frisörstol? En säck fylld med virkade dukar?

Det är inte alltid man hamnar rätt, utan dras in i huggsexor där det till slut handlar mer om att vinna än att man verkligen vill ha den där kulramen, zinkbaljan eller plastpelargonen.

Det finns några trick för att göra loppisbesöket lugnare. Som inte är beroende av dagsform, väder eller konkurrerande fyndare: 

Det första tricket omfattar alla andra: tänk efter före. Fundera på vilken typ av loppis du ska besöka. Vad förväntar du dig, vad vet du om utbudet och priserna?

Gör sedan en snabb inventering hemma, rum för rum. Saknas det något? Ett loppisfynd behöver inte nödvändigtvis vara något udda och charmigt. För den som tänker mer på hållbarhet än inredningsdetaljer kan bästa loppisfyndet vara en avlagd Ikeamöbel i bra skick. Ta reda på vad som verkligen behövs hemma, och gör en lista du alltid har med dig.

Foto: Fanny Ernestrand

Foto: Fanny Ernestrand

Många som går på loppis är samlare, vilket gör loppisbesöken till verkliga skattjakter. Kanske har du en vägg som gapar tom - bestäm dig för att fylla den med blomstertavlor, korsstygnsbroderier eller gamla vykort. Behöver du nya muggar hemma? I stället för att köpa en ny uppsättning matchande muggar kan du bestämma dig för en storlek, en stil eller en färg och börja samla.

Att dekorera med stilleben är populärt. Man samlar en grupp saker på en byrå, tv-bänk eller i fönsterkarmen. Antalet ska vara udda, och formerna blandas i högt, lågt, brett och långsmalt. Det kan till exempel vara en ljusstake, en vas och en ask. Saker som ser oansenliga ut var för sig, men som tillsammans blir en verkligt personlig detalj i inredningen.

Kanske vill du lägga till en ny accentfärg hemma? En färg som kompletterar en lugn bas i svartvitt eller naturtoner blir piggare med färgstarka detaljer här och var. Följ färg i loppisens hyllor och samla till exempel på dig allt gult du ser.

Slutligen: vill du egentligen ha det allra senaste men har en plånbok som säger nej? Lusläs trendrapporter och tidningar, hitta dina favoriter och gå ut på jakt. Just nu är hantverk populärt, och här finns mycket att hämta på loppis. Bonader, amplar i makramé, flätade korgar i näver, virkade kuddar och plädar, svarvade ljusstakar - loppmarknaderna är fulla med helt vanliga människors ratade slöjdalster.

Hemma Hos: Möt trädgårdsdesignern som fokuserar på bladen

Hemma Hos: Möt trädgårdsdesignern som fokuserar på bladen

Tips: Snabbstäda med bakpulver och citron

Tips: Snabbstäda med bakpulver och citron