Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Tips: Snabbstäda med bakpulver och citron

Tips: Snabbstäda med bakpulver och citron

Saknar du den rätta städlusten? Men tycker att storstädningen som du gjorde efter semestern börjar risa? Då kommer här några enkla städtips som kommer att sätta fart på dig. Så här får du fräscht på ett kick och rent samvete.

Av: Mary Örnborg

oqixIenf_V2nGGuislv1sVJZaYQ.jpg

Det behöver inte ta mer än max en kvart per rum för att det ska se prydlig ut. Tumregeln är att alltid börja städningen uppifrån och ner – det vill säga att man börjar med att torka av ytor där damm och smulor kan ramla ner och avslutar med golven.

Sovrum/vardagsrum

Börja med att bädda och rensa undan saker, kläder och tidningar som inte ska ligga framme. Om du inte har en given plats för vissa saker lägg dem då i en korg och sortera senare. Vik ihop eventuella filtar och lägg snyggt över sängen eller på soffan.

Mattor fräschar du snabbt upp genom att hälla bakpulver på dem. Låt verka i cirka 15 minuter innan du dammsuger rent.

Använd dammsugaren med damm-munstycket för att damma av ytor, möbler och fönsterbräden. På lite mer svårtillgängliga områden kan du med fördel använda en klädroller för att få bort damm, smuts och smulor men också djurhår. Rollern är också perfekt att använda på lampskärmar som dragit åt sig damm.

Lister gör du snabbt rent med ett par avlagda strumpor och rengöringsmedel. Dra på den fuktiga strumpan på foten och dra längs med listen. Färdigt!

Puffa kuddar i soffan och dammsug golven. Bästa och snabbaste sättet att dammsuga är att jobba sig baklänges ut ur rummet.

-Xb8sU5Ut5BTaTRwLOo5PD0m0Fs.jpg

Kök

Plocka ut ren disk ur diskmaskinen och fyll med ny disk. Men innan du kör igång diskmaskinen – ta en runda runt i stugan och plocka på dig plastprylar, trädgårdsverktyg (skölj av från jord), tandborstmuggar, tvålkoppar, kylskåpshyllor, spisvred (om de är avtagbara) och annat som tål att diskas i maskin och fyll diskmaskinen. Låt nu diskmaskinen sköta jobbet åt dig.

Fyll diskhon med vatten och diskmedel. Använd vattnet till att torka rent luckor och andra ytor i köket. ”Highlighta” allt som är rostfritt – som köksbänken eller kranen. Våttorka med en blöt trasa och gnugga därefter med tidningspapper för att få ytan riktigt skinande blank. Torka av köksmaskiner som står framme, som exempelvis brödrosten, kaffebryggaren, vattenkokaren mm.

Stinker avfallshinken? Då gör du enklast rent den genom att skura med zest från en citron och kallt vatten för att få bort stanken. Torka och dammsug golvet.

uCUGLpB2a8FsWo5M9Z3XGS3hERU.jpg

Badrum/toalett

Plocka undan alla prylar som inte måste stå framme och ställ in i skåp eller i lådor. Spraya toalettstolen med rengöringsmedel och låt verka en stund. Under tiden gör du rent vasken och andra ytor med rengöringsmedel. Rengör toaletten. Genom att highlighta rostfria ytor, precis som i köket, ger man badrummet ett riktigt fräscht intryck. Så fram med tidningspappret här med och gnugga alla blanka ytor skinande rena. Glöm inte spegeln! Torka och dammsug golvet.

Hallen

Ta ut alla skor skor och häng upp kläder på hängare eller lägg upp på hylla. Dammsug och ställ tillbaka skorna snyggt och prydligt. Har du spegel i hallen gör du rent den med samma princip som de rostfria ytorna – med tidningspapper.

Andas ut, ge dig själv en klapp på axeln och gå ut och njut av det fina vädret.

Lär dig göra de bästa fynden på sommarens loppisar

Lär dig göra de bästa fynden på sommarens loppisar

5 måsten för att lyckas med dina citrusträd

5 måsten för att lyckas med dina citrusträd