Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Hemma Hos: Atriumhuset som blev ett modernt familjehem

Hemma Hos: Atriumhuset som blev ett modernt familjehem

Paret såg möjligheterna i ett hus som krävde en omfattande renovering. I dag finns inte en oanvänd yta så långt ögat når och ett hem som lever sju dagar i veckan.

Text: Cecilia Grender  Foto: Caroline Tengen

75-HDSYDAtrium4-243.jpg

När Patrick Lindqvist och hans sambo Emely letade sitt första gemensamma hem i Malmö var valet av område givet – de ville bo i syd-västra Malmö närmare bestämt på Djupadal. De hade många vänner i samma kvarter, det var barnvänligt och i närheten av Patricks före detta sambo där hans barn bor växelvis.

– Det är ett härligt område, bara 20 minuters cykelavstånd till centrala Malmö och ännu närmre ner till havet, förklarar Patrick.

75-HDSYDAtrium1-240.jpg

Anledningen till att det blev just ett av de många atriumhusen från 60-talet i området var att paret är ovanligt förtjusta i stilen från den tidsperioden. Både snyggt och praktiskt! Och att atriumhuset var i original sedan 1965 tyckte de båda var en fördel. De har båda en stor dos känsla för färg och form och såg potentialen i det 150 kvadratmeter stora atriumhuset. Nu kunde de renovera och få det precis så att de passade deras liv.

75-HDSYDAtrium2-165.jpg

– Det var fruktansvärt slitet och nedgånget. Konstiga tygtak, ett pyttelitet långsmalt arbetskök, nötta parkettgolv och knallfärgade väggar i alla sovrum, berättar Patrick.

75-HDSYDAtrium3-263.jpg

Trots att huset i stort sett är totalrenoverat har inte 60-talskänslan gått förlorad. En hel del av originalinredningen har bevarats för att husets själ inte skulle gå förlorad. Huset behövdes dock öppnas upp och få mer ljus. Ett sovrum blev till matrum, köket flyttades ut i vardagsrummet och en del av garaget blev till walk-in closet. Dessutom revs den risiga glasverandan och i stället lades ett nylagt trädäck i samma höjd som vardags-rumsgolvet för att sudda ut gränsen mellan inne och ute på ett behagligt sätt.

75-HDSYDAtrium5-507.jpg

– Vi besökte vänner som bodde i liknande hus för att få inspiration och råd. Det var en viktig del i renoveringsprocessen.

Det känns som ett enkelt hus att möblera och leva i, precis rätt storlek, lagom stor trädgård, ingen källare eller vind. Planlösningen med stora sällskapsytor och många små sovrum i en egen del av huset uppskattas också. Den harmoniska inredningsstilen gör förstås sitt till, en fin blandning av retro och nydesignat, helt rätt i tiden med en gråbeige färgskala, råa material och finstämda stilleben. Det är inte svårt att förstå att familjen trivs.

75-HDSYDAtrium7-809.jpg

– Köket har vi lagt mycket tid på, förklarar Patrick. Vi gillar att laga mat och ha gäster på besök. Köksön som vi är jättenöjda med, kring den blir det ett härligt häng. Och på vardagar blir det ofta frukost här vid baren och på eftermiddagen sitter barnen här och gör läxorna.
Köket har blivit något av hemmets nav.

75-HDSYDAtrium8-391.jpg

Patrick och Emely kompletterar varandra bra. Emely är ingenjör och arbetar i CAD och Patrick är uppfinnaren. Bland annat tillverkade han själv den fina skjutdörren i matrummet som döljer en tidigare garderobsvägg. Emely jobbade mycket med att få rätt på vinklar och planlösning i det stora familjebadrummet, som när det väl stod klart blev det mest populära rummet i huset.

75-HDSYDAtrium9-575.jpg

– Det har varit ett givande samarbete att skapa ett hem tillsammans. När vi precis nått fram till målet föddes vårt första gemensamma barn, Lykke. Välplanerat, eller hur, säger Patrick med ett stort leende.

75-HDSYDAtrium6-672.jpg

FAKTA

Här bor: Patrick Lindqvist, 47 år, och Emely Knudsen 38 år, med Patricks döttrar Billie, 14, och Debbie, 10, samt gemensamma dottern Lykke, 5 månader.
Bor: I villaområdet Djupadal i sydvästra Malmö.
Huset: Atriumhus i ett plan med vinkel på 150 kvm, byggt 1965. 354 kvm tomt.
Gör: Patrick arbetar på Ikano med IT och Emely är ingenjör på ÅF.

Steg för steg: Skapa din egen örtträdgård

Steg för steg: Skapa din egen örtträdgård

Inspireras och bygg ett växthus av gamla fönster

Inspireras och bygg ett växthus av gamla fönster