Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Steg för steg: Skapa din egen örtträdgård

Steg för steg: Skapa din egen örtträdgård

Drömmer du om att anlägga en vacker örtagård? Vill du uppleva känslan av att kunna plocka dina egna kryddor till sommarlunchen. Att anlägga en örtagård är inte svårt och det går även för den som inte har en stor trädgård.

Av: Susann Larsson

Foto: Bredaviks Örtagård

Foto: Bredaviks Örtagård

Det går att odla örter både i fönsterkarmen, på balkongen eller i krukor på uteplatsen. Örter är väldigt lätta att odla och de flesta är anspråkslösa när det gäller utrymme och näring. Viktigast är att de står någorlunda soligt, vindskyddat och att de får en skvätt vatten då och då. Det är sen bara tycke och smak som avgör vilka växter där ska finnas.

1. En plats i solen
Det bästa läget att odla örter är en solig plats med minst 5-6 timmars sol om dagen. Helst ska det inte vara för blåsigt, i så fall behöver växterna skyddas mot vinden med exempelvis en spaljé. Bästa platsen kan vara nära en mur eller en husvägg där det är både varmt och lä.

2. Nära köket
Om tanken med örtagården är att kunna förse köket med egna odlade kryddor och örter kan det vara praktiskt om den är placerad i nära anslutning till köket.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Egen design
Hur örtagården ska se ut beror på hur mycket som ska odlas men så klart också på hur mycket plats som finns. En örtagård kan byggas upp i princip hur som helst. Det kan vara allt från en stor pampig klosterträdgård till i vanliga i odlingsbänkar eller som ett mönster mellan kantstenar men också som ett upphöjt stenparti. Det går utmärkt att odla i vanliga krukor om utrymmet saknas.

4. Väldränerat
De flesta ört- och kryddväxter som lavendel, malört, timjan, salvia, körvel och rosmarin vill ha mager och lucker jord, gärna kalkrik men det är inte nödvändigt. Är jorden i din trädgård för kompakt och lerig kan den blandas upp med grus eller torv för att örterna ska trivas. Viktigast är att det är väldränerat.

Några undantag Basilika, dill, koriander och persilja kräver mer vatten och näringsrik jord så sätt dem tillsammans. Basilikan är extra känslig och vill få extra vatten och näring emellanåt.

Foto: Susann Larsson

Foto: Susann Larsson

5. Växtval efter smak
Vilka växter du väljer beror på vilka örter du vill använda till matlagningen. Bäst är att följa sina egna smaklökar. Några av kryddväxterna är perenna och kommer igen varje år som timjan, oregano, dragon, citronmeliss med flera. Andra måste sås inför varje år. Oregano, mynta och citronmeliss har en tendens att sprida sig därför lämpar de sig bättre att odla i kruka. Krukan måste ha hål i botten så överflödigt vatten kan rinna ur.

6. Rätt planta
Så själv och förgro dina egna plantor eller köp färdiga plantor i plantskolan. Undvik krukorna från matbutiken som inte är avsedda för att planteras ut.

7. Sköt om plantorna
Vattna mycket i början tills växterna tagit sig, därefter bara vid torka. Vill du få riklig skörd ska du plocka bort blommorna på örterna.

Shoppingtips: Underbara krukor som tål sommarnätterna

Shoppingtips: Underbara krukor som tål sommarnätterna

Hemma Hos: Atriumhuset som blev ett modernt familjehem

Hemma Hos: Atriumhuset som blev ett modernt familjehem