Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Trendigt: Fyll både bordet och maten med blommor

Trendigt: Fyll både bordet och maten med blommor

Glöm färger och andra stilregler, använd det som finns i trädgården, på balkongen eller i butikerna. Så här gör du för att få det extra blommigt och sommarfint på midsommarbordet.

Av: Susanne Larsson

Dekorera midsommarbordet med alla de blommor du har runtomkring dig.

Foto: Royal Dream design av Lars Wallin för Fyrklövern

Foto: Royal Dream design av Lars Wallin för Fyrklövern

Blommiga tallrikar
Inget passar så bra som just blommiga tallrikarna till midsommar. Har du inget porslin med blom- eller bladmönster blir det också fint med något riktigt färgglatt som kompletterar och tar upp färgerna i blommorna på bordet.

Blommor på bordet
Plocka det som blommar i trädgården eller på balkongen just nu. Blanda hur som helst och glöm inte att även en del ogräs som kirskål och maskrosor kan bli fint tillsammans med trädgårdsblommorna. Sätt blommorna i gamla glasflaskor, små vaser eller sätt ihop buketter i stora fång. Vid midsommar som är en riktig blomsterhögtid kan det aldrig bli för mycket blommor.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Buketter på tallriken
Plocka olika sorters blommor och sätt ihop till små buketter som du knyter band om och lägger på var och ens tallrik. Det blir både inbjudande, välkomnande och festligt. Lägg buketten direkt på tallriken eller fäst den på servetten genom att snurra ett band runt om. Eventuellt kan du fästa små bordsplaceringslappar på buketten. En krans på huvudet är extra trevligt på midsommar, men varför inte hänga en lite på sniskan på stolsryggen.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Krans på stolen
Midsommarkransen behöver inte bara sitta på huvudet utan blir fin både på bordet som dekoration och hängande lite snett på stolsryggen. Bind ihop en krans av något du har mycket av som exempelvis daggkåpa, kirskål, hundkex eller något liknande, helst någon blomsort som inte vissnar direkt utan håller sig fin utan vatten ett tag. Ta en kraftig bit ståltråd och böj till en rund ring, klä med blommor i små knyten som du fäster en efter en med ståltråd.

Shutterstock A3YH236ge63TFBkoG_iIth0tQEw.jpg

Blommor i salladen
Tänk på att det finns flera olika sorters blommor som faktiskt går att äta. Blanda ihop en sallad med vanliga sallatsblad, gurka och olika sorters tomater och lägg till ätbara blommor som exempelvis krasse eller gurkört. Passar bra till kvällens grillade grönsaker eller kött och gör midsommarbordet extra festligt.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Blomstrande iskuber
Det går att frysa in små ätbara blommor som exempelvis rosmarin, rosor eller tagetes i iskuber. Det blir väldigt vackert och tillför det lilla extra för antingen vattenkaraffen eller välkomstdrinken. En tårta med vackra rosenblad i olika färger blir fin på midsommarbordet.

Foto: Arla

Foto: Arla

Blomblad på tårtan
Gör en god tårta som avslutning på kalaset och dekorera den med rosenblad, lavendel eller kanderade ringblommor. Blir både vackert och annorlunda. Vill du ha med de klassiska jordgubbarna är det ju inga problem att dekorera med dem först och sen strö blombladen över.

Marängtårta med rosenblad:

(4 personer)
3 äggvitor
1 krm ättiksprit 12%
2 dl strösocker
25 g rostade mandelspån
4 dl turkisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
1 msk rosenvatten
1 dl pistagenötter
färska rosenblad till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till vitt skum. Tillsätt ättiksprit och socker och fortsätt vispa till ett fast skum. Vänd ner den rostade mandeln. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten till en rund botten, ca 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 2 tim. Låt marängen stå kvar i ugnen till den kallnat. Rör ner vaniljsocker och rosenvatten i yoghurten och bred på marängen. Dekorera med pistagenötter och rosenblad. (recept från Arla.se)

Äta blommor?
Det finns många ätbara blommor men många som också är giftiga. Kontrollera noga att det verkligen är rätt blomma innan du stoppar den i dig. I en del mataffärer kan man köpa ätbara blommor i förpackningar i grönsaksdisken. Här är några av våra vanligaste ätbara blommor:

Krasse
Lavendel
Rosmarin
Tagetes
Violer
Penséer
Rosor
Gräslök
Gurkört
Ringblomma
Squash- och pumpa
Syren

5 heta grilltrender: Ta grillningen till nästa nivå i sommar

5 heta grilltrender: Ta grillningen till nästa nivå i sommar

Hemma Hos: Brandstationen på Österlen blev ett hem

Hemma Hos: Brandstationen på Österlen blev ett hem