Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Hemma Hos: Brandstationen på Österlen blev ett hem

Hemma Hos: Brandstationen på Österlen blev ett hem

Brandstationen i Löderup lades ner, och kommunen lade ut byggnaden till försäljning. Ola Nilsson, uppvuxen i byn, antog utmaningen och ett omfattande renoveringsarbete drog igång. Idag både bor och arbetar Ola i den gamla brandstationen.

Av: Stina Lodén Foto: Peter Erlandsson

vTBHCk3eSJcz4lTzjv3XJ5qVfl0.jpg

– När annonsen dök upp tvekade jag inte en sekund. Jag är ju från byn och har alltid diggat den här byggnaden.

Byn är Löderup, och här är Ola Nilsson uppvuxen. Sedan fem år bor han här i sin brandstation, som han med egna händer förvandlat till bostad, verkstad och butik.

Jef4hnLEkU_HNB3L_yZTKDKuIvU.jpg

Ola har egen byggfirma och visste precis hur han skulle gå tillväga när han tog över stationen. Han gillar den industriella stilen och inspirerades av amerikanska storstadsloft han sett på film och tv. Högt i tak och råa ytor.

95lCkwelk2CpnuLZc6j2L5ROOqk.jpg

Renoveringen av brandstationen tog längre tid än han räknat med.

– Det har varit kivigt med kommunen. Brandstationen blev klassad som nybygge och då fanns det en massa regler att följa. Det är svårt att sätta nya regler på ett gammalt hus: handikappanpassning, brandskydd och så vidare. Hade det inte varit för kommunen hade jag varit färdig på ett kick, och alla tillstånd har kostat mer än att bygga bostaden, säger Ola.

oHLrYOiLJXO_Gqqqd1eYpd2dv98.jpg

Med stort tålamod har han färdigställt brandstationen enligt alla regler. Bostaden består av ett stort rum med kök och upphöjd sovplats. Under denna finns kyl, frys och förvaring. Praktiska utmaningar har dock inte saknats.

VT--Tf6D0It2_60dNhxcWUWC1ao.jpg

– Golvet var ren betong och hade ju fall mot ett antal brunnar för vattenavrinning när de tvättade brandbilarna här. Jag hade inte lust att bila upp golvet, och kom att tänka på fallskyddsplattor i gummi som man har på lekplatser. Jag jämnade ut golvet med grus, lade på plattorna och fick ett perfekt golv. De är tåliga, isolerar bra och är sköna att gå på.

zn5_79NSEpR1uLmPCJdoULdzlaA.jpg

Sedan ett par år är brandstationen ansluten till det lokala halmverkets fjärrvärmenät, ett arrangemang Ola är mycket nöjd med. Utemiljön är under uppbyggnad. Han driver byggfirma som huvudnäring, men när kunderna började efterfråga specialbyggda möbler blev det till en kreativ bisyssla för Ola. Inte sällan står han utanför portarna och arbetar med beställningar.

AdAgBJ6ZVjQG_bsqPLi9lN-XPvI.jpg

– Vänner och bekanta i byn stannar ofta till. Det är en skön bykänsla, så typisk för Österlen, och vill man få en blick över hela landskapet så kan man ta trappan upp i gamla slangtornet.

Livet där arbete och fritid flyter ihop passar Ola, som har mycket energi och idéer. Möjligen en förutsättning för det han åstadkommit i brandstationen.

– Jag är ingen åtta till fem-kille, jag har svårt att sitta stilla och vill ha saker att göra. Ett sånt här projekt ska man nog inte ge sig på om man hellre vill gå och mysa med frun, då blir det skilsmässa!

dGNtcDVjFcht-bbxGiqS6cnQYV4.jpg

FAKTA
Här bor: Ola Nilsson
Var: Löderup på Österlen
Hur: K-märkt brandstation från 60-talet med originaltorn från 1928. Bostad, verkstad, butik och komplementutrymmen om sammanlagt 360 kvm. 
Gör: Egen byggfirma samt driver inredningsbutik

Trendigt: Fyll både bordet och maten med blommor

Trendigt: Fyll både bordet och maten med blommor

Tips: Inred ditt hem med gröna nyanser

Tips: Inred ditt hem med gröna nyanser