Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

5 heta grilltrender: Ta grillningen till nästa nivå i sommar

5 heta grilltrender: Ta grillningen till nästa nivå i sommar

Grillsäsongen är i full gång. Men kanske är det dags att prova något nytt? Här är fem trender som kan ge en nytändning i grillköket. Nu vill vi grilla ännu mer grönsaker, prova efterrätter och kanske prova det japanska sättet.

Av: Tobias Christoffersson

Foto: Sonny Thoresen

Foto: Sonny Thoresen

– Att grilla allt och att använda grillen till i princip all matlagning är den kanske tydligaste grilltrenden den senaste tiden, och den utvecklingen kommer att fortsätta, säger Robin Malm, grillexpert på Sommarboden i Höllviken.

– Att grädda pizzan på grillen med hjälp av en sten eller plåt blir mer och mer populärt, liksom flerfunktionsgrillar där man både kan grilla vanligt, rökgrilla och grilla sakta på låg värme – ja till och med baka bröd.

Foto: Sonny Thoresen

Foto: Sonny Thoresen

Vad lägger du själv på grillen i sommar?
– En oxbringa! Och så fortsätter jag att utveckla mina grillade pizzor.

Fem heta grilltrender för sommaren

1. Grilla efterrätten
Ananas. Päron. Melon. Jordgubbar. Där några exempel på frukter som är utmärkta att grilla; prova dig fram och hitta dina egna favoriter. Varför inte ett tuttifrutti-grillspett? Många kakor och bakverk får också nytt liv av några minuter över glöden.

2. Rök svenskt
Den amerikanska barbecue-röksmaken med hickoryspån i förgrunden har gått från trend till basutbud de senaste åren. Dags att ta grillrökningen vidare – och tillbaka – med traditionell svensk röksmak: rök med spån, flis och bark från al, äppleträd eller körsbärsträd. Du kan rentav samla från natur och trädgård – se till att träet är torrt innan användning bara.

Foto: Weber

Foto: Weber

3. Kamado – grilla japanskt
En kamadogrill är en keramisk kolgrill baserad på ett tillagningssätt som använts i södra Japan i flera tusen år. Med kamadons keramiska isolering kan man uppnå och bibehålla höga temperaturer under lång tid. Kamadon kan användas som grill, rök och ugn.

4. Rotera mera
Få snurr på din grillning med ett så kallat rotisseri. Ett rotisseri är i grunden ett eldrivet, roterande grillspett som låter grilla större köttbitar jämnt i sakta rörelse över elden. Som tillbehör till rotisseriet finns också en nätkorg som du kan fylla med i princip vilka godsaker som helst.

5. Grilla fler grönsaker
Grilla rotfrukter som morot och palsternacka. Grillglöden gör också små smakunderverk med olika sorters kål, till exempel blomkål, spetskål och fänkål. Grilla avokado i halvor med öppningen nedåt till de fått lite färg och pressa citron över. Grilla kokt nypotatis som blivit över med en nypa flingsalt.

Fixa snyggaste häcken i sommar

Fixa snyggaste häcken i sommar

Trendigt: Fyll både bordet och maten med blommor

Trendigt: Fyll både bordet och maten med blommor