Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Fixa snyggaste häcken i sommar

Fixa snyggaste häcken i sommar

En praktfull och välskött häck blir också ett vackert levande staket som ramar in din tomt eller en vrå av den. Nu efter midsommar är läget perfekt för ansning. Här är tips på hur du klipper häcken för bästa resultat.

En häck har flera olika funktioner. Den kan vara vindskyddande, ljuddämpande, skydda mot insyn, ge skugga eller fånga upp damm. Med en häck kan du också skapa spännande rum i din trädgård. Men för att hålla den levande och vacker krävs också omsorg. De flesta häckar beskärs på våren och hösten. Men bästa tiden både för beskärning och formklippning är nu efter midsommar och fram till september.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vilken stam har din häck
Oavsett om du har en storbladig, småbladig eller barr-häck är det typ av stam som avgör hur du ska klippa den. Har din häck en genomgående stam ska inte toppen klippas förrän den nått önskad sluthöjd. Istället ska sidorna klippas så att häcken blir riktigt tät och fin. Tänk också på att klippa mellan plantorna så att de kan förgrena sig även inne i häcken.

På en häck med en flerförgrenad stam kan man klippa alla sidor utan att behöva ta hänsyn till en sluthöjd.

Hur hög ska häcken vara
De flesta väljer att klippa häcken så att den är lika hög runtom. Vanligaste måttet är 1,5 meter. Men en häck som varierar i höjd ser också mer levande ut. Gå runt och undersök om det finns saker som du vill slippa se eller höra eller om du vill ha en vindskyddad plats eller ställen du gärna vill kunna se från trädgården. Skräddarsy sedan höjden utifrån dina behov och önskemål. Men tänk på att det också finns lagar på hur hög en häck får vara exempelvis intill en granne eller ut mot en trafikerad väg.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hur ska häcken klippas
Det finns en grundprincip som gäller vid klippning av alla häckar. Häcken ska klippas så att den är bredare nertill och smalare i toppen, det vill säga koniskt klippt. Anledningen är att ljuset ska kunna tränga igenom hela häcken annars är risken stor att den blir gles och ful närmast marken. En bra bredd på en häck är 40-50 cm närmast marken och 30-40 cm upptill.

Förvuxen häck
Om din häck har förvuxit sig och står med blottade stammar då är det bästa att börja om och klippa ner häcken helt. Det blir oftast en nystart för plantorna. För att ge dem bästa hjälp på vägen bör du också luckra upp jorden och mulla den med gödsel. Om häcken bara har vuxit sig bred så kapar du den till hälften och tar bort så mycket av de äldsta delarna du kan.

Verktygen
Har du en kort och låg häck går det alldeles utmärkt att använda en vanlig handhållen häcksax. Sekatör använder du för finliret. Har du däremot en flera meter lång häck runt tomten är det enklast att använda en elektrisk häcksax. Elektriska häcksaxar finns både med och utan sladd och det finns dubbelsidiga för formklippning samt enkelsidiga för klippning av raka sidor. Innan du börjar klippa med en elektrisk häcksax ska du ta bort tjocka grenar med en grensax. Spänn upp en lina längs häcken som du följer för att klippa rakt. Bred gärna ut en presenning under häcken innan du börjar klippa för att samla ihop det bortklippta.

Extra tips: Välj en molnig och lite blåsigare dag att klippa din häck på så blir det inte för varmt för dig att jobba, samtidigt som vinden håller besvärande insekter borta.

Tips: Blomman som håller skadeinsekterna borta

Tips: Blomman som håller skadeinsekterna borta

5 heta grilltrender: Ta grillningen till nästa nivå i sommar

5 heta grilltrender: Ta grillningen till nästa nivå i sommar