Välkommen!

Vi är en sajt och ett nyhetsbrev om inredning på Skånska!

Tips: Blomman som håller skadeinsekterna borta

Tips: Blomman som håller skadeinsekterna borta

Sjuttiotalet regerar inte bara inom mode och inredning. Även i trädgården drömmer vi oss tillbaka till tiden strax efter den stora flower power-perioden. Orange och gult är färger vi gillar, och det kan inte bli mer rätt i rabatten än med tagetes. Att den dessutom håller skadeinsekter borta är en bonus!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Det är dock inte de prydliga raderna av små tagetesplantor vi i första hand vill åt, utan färgerna och de enkla formerna. Det finns en uppsjö av olika tagetesarter, och sådde du inte egna frön i våras går det utmärkt att nu botanisera i plantskolorna och blomsterhandlarnas utbud.

I trädgården uppskattas tagetesen av fjärilar för sin starka doft, som å andra sidan effektivt håller skadeinsekter borta. Ett par tagetesplantor i trädgårdslandet är därför en bra idé.

Shutterstock EbK82AuSmr9tU3ux9IV_222wFJc.jpg

De små blommorna fungerar dessutom utmärkt som bordsdekorationer till sommarens fester. Med sina korta stjälkar bäst i små, låga vaser, gärna bara en i varje. Tagets finns i olika former: fyllda, halvfyllda och bollformade.

De senare blir dekorativa flytande i en grund glasskål. Väljer du kryddtagetes kan du dessutom äta blommorna, som har en kryddig citrussmak. Dekorera sallader, tårtor och uppläggningsfat med små solstrålar.

Tagetes blommar frodigt ända fram tills frosten kommer och trivs bäst i sol och halvskugga. Den vill ha mycket vatten, och plockar du undan de vissna blommorna efterhand blir blomningen ännu rikare.

Fixa snyggaste häcken i sommar

Fixa snyggaste häcken i sommar